Amatör kameramanlar için en iyi ipuçları(Netliği Degiştirin) 2 - MACROCAM

728x90 AdSpace

Yayınlar
6/13/2009

Amatör kameramanlar için en iyi ipuçları(Netliği Degiştirin) 2



Eğer bir dağ panoramasından kayan bir arkadaşınızın gülen yüzüne hızla geçiş yaparsanız izleyicilerinizin ipin ucunu kaçırmasına neden olabilirsiniz. Ama eğer arkadaşınızın aynalı güneş gözlüğünde bir önceki sahnede bulunan dağların yansımasını yakalayabilirseniz iki sahne arasındaki kopukluğu en iyi şekilde bağlayabilirsiniz. Bu gibi etkileri netliği değiştirerek de yakalayabilirsiniz. Bu şekilde bir yönetmen olarak izleyicilerin ilgisini istediğiniz bir noktaya yönlendirme şansı bulacaksınız.

Örneğin dikkati bir insan grubundaki belli bir kişiye çekmek istiyorsunuz. Bu kişiyi netleştirip grubun geri kalan kısmını flulaştırırsanız istediğiniz etkiyi sağlarsınız. Ama prensip olarak bu etkiyi sadece uzun odak uzaklıklarında, yani zumunuzun "tele" bölgesinde elde edersiniz. Geniş açılarda objektiflerin netlik derinliği o kadar geniş olur ki uzaktan yakına bütün nesneler net görünür. Burada diyafram da önemli bir rol oynar: Diyafram değeri ne kadar küçülür, yani diyafram ne kadar çok açılırsa, netlik derinliği de o kadar küçülür. Bu durumda objektiften içeri daha fazla ışık girdiğinden enstantaneyi kısaltmanız gerekir. Çoğu kamerada bu ilişkiyi kullanan hazır portre çekim modları bulunur.

Eğer net bölgenin çekim sırasında yer değiştirmesini istiyorsanız acele edip kayıt düğmesine basmadan önce birkaç deneme yapmalısınız. Bunun için kameranızın oto fokus özelliğini kapatın ve hangi objenin çekimin başında, hangi objenin ise çekimin sonunda net olmasını istediğinizi belirleyin. Daha sonra kameranız çalışırken netliği bu iki nokta arasında kaydırmayı deneyin. Biraz deneme ve biraz da yetenekle güzel çekimler elde edebilirsiniz.

AktüelKameraman:Birol Özkurt
Amatör kameramanlar için en iyi ipuçları(Netliği Degiştirin) 2 Reviewed by kuvvetmiraj on 6/13/2009 Rating: 5 Eğer bir dağ panoramasından kayan bir arkadaşınızın gülen yüzüne hızla geçiş yaparsanız izleyicilerinizin ipin ucunu kaçırmasına neden olabi...

Hiç yorum yok:

HoşGeldiniz.. Blog Yazısını Okudunuz Düşünce ve Yorumunuzu alalım...