Amatör kameramanlar için en iyi ipuçları - MACROCAM

728x90 AdSpace

Yayınlar
6/13/2009

Amatör kameramanlar için en iyi ipuçları

Video kameranız ile mükemmel çekimlere imza atmak için bu ipuçlarına mutlaka kulak verin.

Dünyaca ünlü kameraman ve yönetmenler bile aslında birkaç basit çekim kuralına göre çalışır. Bunlardan ilki "Önce izle, sonra çek" kuralıdır. Eğer çekim yapacağınız bölgeye önceden gidip sakince ortalığı izler ve farklı perspektiflerden bölgeyi incelerseniz hem çekim sonrası hatalı kareleri düzenleme işinden kurtulur hem de daha güzel kareleri yakalama şansını elde edersiniz. Dikkat etmeniz gereken diğer bir kural ise, hareketli nesnelerin sabit bir kamera ile çekildiğinde, sabit nesnelerin ise hareketli bir kamera ile çekildiğinde daha iyi görüneceği. Burada kameranızın yakınlaştırma özelliğine çok güvenmeyin: Hareket etmek yerine bir noktada sabitlenip kolaya kaçarak yaptığınız bu çekimleri, çekim sonrasında kısaltmanız veya işlemeniz daha zordur.

Örneğin tipik bir düğün düşünün. Düğün arabası evlenen çifti evlendirme dairesine götürür. Araba yolun başından gelir, kameramanın yanından geçer ve evlendirme dairesinin kapısında durur. Bütün bu süre yaklaşık bir dakika kadar sürse de bir film için çok uzundur. Ama bilgisayar başında birkaç düzenleme ile rahatlıkla on saniyeye indirilebilir.

Böyle bir durumda çekim tekniğinizi biraz değiştirerek çok farklı amaçlarla kullanılabilecek bir video da elde edebilirsiniz. Örneğin arabanın kadrajınıza girmesini bekleyip, girdikten sonra biraz takip eder ve sonra kadrajdan çıkmasına izin verirseniz bu çekimi üç farklı biçimde kullanabilirsiniz: Bir bütün olarak, sadece ilk kısmını (kadraja giren araba) ve sadece ikinci kısmını (kadrajdan çıkan araba). Bilgisayar başında kurgularken her seçenekte en azından bir sabit görüntünün olması ise sahne değişikliklerinde size kolaylık sağlayıp seçeneğinizi artıracaktır.
AktüelKameraman:Birol Özkurt
Amatör kameramanlar için en iyi ipuçları Reviewed by kuvvetmiraj on 6/13/2009 Rating: 5 Video kameranız ile mükemmel çekimlere imza atmak için bu ipuçlarına mutlaka kulak verin. Dünyaca ünlü kameraman ve yönetmenler bile aslında...

Hiç yorum yok:

HoşGeldiniz.. Blog Yazısını Okudunuz Düşünce ve Yorumunuzu alalım...